SAMBAL HIJAU PETAI



Pastikan bahan tumbuk dibiarkan masak sehingga betul-betul garing kemudian barulah dimasukkan kesemua bahan lain.
Waktu memasak :   15 minit
Saiz hidangan untuk : 5 orang

BAHAN-BAHAN:
15 ulas petai |dibelah dua
200gm ikan bilis | direndam
2 biji bawang besar kuning | dimayang
Sedikit jus limau nipis
Garam secukup rasa

Bahan Tumbuk:
5 biji cili hijau
10 biji cili padi hijau
5 ulas bawang merah
2sm lengkuas

CARA MEMASAK:
 1 Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk hingga garing.
2 Kemudian masukkan ikan bilis dan gaulkan hingga sebati.
3 Masukkan petai, bawang besar, jus limau nipis serta garam secukup rasa.

4 Gaulkan hingga rata dan kemudian angkat.
Bagikan berita :

Posting Komentar

 
Supported by : Creating Website | MENOREH . Net - Media Partner
Copyright © 2013. Gading - All Rights Reserved
Created by News BUANA.Com
KONTAK REDAKSI